Birkemosegaard Køkken

Spiselige blomster

Spiselige blomster

For Marie og Martin er pointen ved at lave mad, at de har marken så tæt på. Det er udgangspunktet for alt hvad de laver. Overfloden af urterne og blomster på tallerken er det der definerer det ypperlige ved deres mad - det eksorbitante! Faktisk dyrker parret også spiselige blomster, urter og frø til andre køkkener end deres eget - endnu kun i små ekslusive mænger - mens det vokser - lige som alt det andet.

 
70127E90-8D2E-4718-B87A-79EDCB6462CF.jpg

Feature 1

Martin og Marie har en ambition om at inspirere og ændre verden. Derfor giver de deres gæster en lille brev med frø med hjem - frø fra deres egen have - lige til at komme i jorden. Det er ofte fra deres spiselige blomster - da flere af dem er gavnmilde med frø. Det koster dem derfor ikke andet en den tid det tager at høste og tærske dem - tørre dem grundigt og komme dem i små kuverter.

Tagestes Erecta - Ildkogen - frø til køkkenets gæster

Tagestes Erecta - Ildkogen - frø til køkkenets gæster

Tagetes Erecta - Ildkongen

Fløjesblomsten - Tagetes Erecta - også kendt som Ildkongen ligger ofte i brevet til gæsterne. Den kan vokse i det meste jord og i det fleste bede og potter, men trives bedst solrigt og i næringsrig jord. Tagetes findes i mange arter - over 60 og varrierer her i farver, duft og størrelse. Vores - Ildkongen - er høj - op til 75cm, med mørke - fløjlsrøde randblomster med en fin mørkeorange midte. Så den fra april til juni i let jord - i en cm dybde og vand godt imens den lille spire vokser frem så den ikke sætter blomster for tidligt. Tagetes kan blomstre fra maj til den første nattefrost i oktober/november. Husk at høste frø af de tilbageværende tørre frøkapsler til næste år.

Kombucha brygget på tagetes

Kombucha brygget på tagetes

Spis Tagetes

Ildkongen dufter og smager fantastisk - næsten orangeagtigt, og kan give den fineste farve til både safter og fermenteringer. Vi anretter vores havesalat med massere af tagertes blomster plukket fint. Vi brygger også den mest aromatisk kombucha eller jun på Ildkongen.