Birkemosegaard Køkken

Kryddereddike

Kryddereddiker

IMG_7949.JPG
 
 

Kommer man på besøg i vores køkken på Birkemosegaard vil man nok hurtigt bemærke de mange flaske og glas vi har stående fremme.  Mange af dem er eddiker. Vi laver kryddereddiker hele tiden. Vi bruger kryddereddiker hele tiden, når vi smager til, laver vinaigrette og mayonnaiser og mange andre steder og komponerer smagene i retterne så det supplerer og opløfter hinanden

Vi laver langt de fleste af vores kryddereddiker på almindelig danske økologisk lagereddike. Lagereddike er stærkt - altså meget surt - men til gengæld er det også meget rent i smagen og giver plads til de smagselementer vi kommer i eddiken. Sommetider bruger vi også æble- eller vineddiker. Det kan gøre eddikerne mere lette særligt når man bruger dem i grønne salater eller i retter med lette smage.

Vi gør sådan her

Vi har altid en dunk økologisk lagereddike stående
Vi har altid rene genbrugsflasker fra gårdens most stående.
Og så byder sæsonerne altid ind med smagselementer - fra sommer til vinter

Et eksempel

Bær - alle slags bær kan kommes i en flaske. Der skal ikke så mange til - vi laver for eksempel rigtig meget på solbær og brombær - en kryddereddike som vi bruger rigtig meget om vinteren til de bagte beder.

Find en glasflaske på en liter - man kan også godt brug vinflasker og propper
Kom 2-3 håndefulde bær - og gerne lidt blade fra busken (særlig solbærblade har en fantastisk duft og smag som træder ud i eddiken efter noget tid) i flasken. Man kan også komme spiselige blomster, urter, kvæder eller en blanding af urter, lidt peberkorn og et fed hvidløg.

Hæld eddike på og sæt prop elle låg på flasken

Alle eddiker har godt at stå minimum en uge inden smagen er tråd ud og man kan tage dem i brug. Eddiker med friske blomster og urter - foreksempel hyldebærblomster, estragon, basilikum, løvstikke, hybenroser er hurtig klar - andre er først klar efter en halvt eller helt år, hvor smagen fx gran, fyr, lærkekogler, hele krydderrier, er trådt frem. Duft og smag undervejs.